Boghvedemel – Et sundt alternativ
Boghvedemel er 100 % lavet af fint formalet og afskallet boghvede.
Boghveden stammer fra det tempererede Asien, hvorfra det blev indført til Europa i ca. 1300 tallet som en mel producerende plante som kunne trives på de sandede jorder i Nordtyskland og Holland.
Almindelig boghvede er en urt der hører hjemme i pileurt familien, men stængler op til 60 – 80 cm. høje. Frugten er en lille trekantet nød, der i form minder om bøgens frugt.
Boghvede er egentligt ikke en kornsort, men dens frugt ligner korn meget i sin sammensætning og betragtes normalt som en kornart.
Boghveden kan anvendes til samme type produkter som forskellige kornarter. Og da boghvede ikk er korn, indeholder boghveden ikke gluten.
Derfor kan man heller ikke lave hævede produkter af boghvede alene.
(denstoredanske.lex.dk)
Anvendelse
Mange bruger boghvedemel når de skal lave blinis, (mad)pandekager og boghvedegrød.
Mineraler
Boghvede har et højt indhold af aminosyren Lysin og indeholder meget organisk bundet calcium, jern, kalium, magnesium, kisel og flour.
Vitaminer
B – vitaminer
E – vitaminer
Boghvede er små kantede frø som også er rigt forsynes med cellebeskyttende antioxidanter.
En del mennesker er allegiske overfor farvestoffet fagopyrin, som findes i boghvedens yderste skal (Skallen fjernes normalt). Det er også nemt selv at fjerne de sidste rester fagopyrin ved at skylle boghveden med kogt vand.
Formindske kolesteroltallet
Boghvede kan være med til at sænke kolesteroltallet.
(sundhedsguiden.dk)
Stabilisere blodsukkeret
Boghvede er også medvirkende til at stabilisere blodsukkeret
(Kræftens bekæmpelse)
Smagen er nøddeagtig og let bitter. Dog har boghveden som sagt ikke særlig gode bage og hæveevner som hvedemel.
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger eller min blog omkring jul www.juleinspirationen.dk.