Forskellige arter af Citrus Frugter
- Appelsin (Citrus sinensis)
- Cedrat (Citrus medica) – Sukatfrugt
- Citron (Citrus limon)
- Grapefrugt (Citrus paradisi)Ugli (C. reticulata × paradisi)
- Lime (Citrus aurantifolia)
- Klementin (Citrus clementina)
- Mandarin (Citrus reticulata)
- Pomelo eller Pompelmus (Citrus maxima eller Citrus grandis)
- Pomerans (Citrus aurantium)
- Kumquat (Citrus japonica)
Citrus frugter er en vigtig kilde til C-vitaminer og allerede i 1600-tallet, var citrusfrugter kendt for at have forebyggende egenskaber mod skørbug. Citrusfrugter spises enten friske eller bruges i forskellige varianter af juicer, marmelader og andre essenser ect.
Citrusfrugter er kendt for at blive dyrket allerede 2000 år f-Kr. i Kina. – hvorimod appelsinen først blev kendt senere. Nogle af citrus arterne blev ført til Amerika af spanierne i slut 1400-tallet. Grapefrugten blev udviklet i 1700-tallet – angiveligt ved forædling af hybrider mellem appelsiner og pompelmus.
De forskellige citrus-arter danner let hybrider. Kommerciel formering sker oftest ved podning af en grundstamme. Halvdelen af alle de citrusfrugter der dyrkes på verdensbasis er appelsiner. De vigtigste dyrkningsområder er Brasilien, USA (Her er der mest tale om Californien og Florida), Kina og Middelhavsområdet. Citrustræer tåler ikke frost og foregår som regel i kystnære områder med milde vintre.
Limefrugten ligner en lille, rund, grøn citron.
Citroner, Sundhed og C- Vitaminer | |
Læs mere her |