Edamamebønner på godt og ondt
Edamamebønner er kort sagt en umoden soyabønne, som der ofte bruges i det japanske, kinesiske eller hawaiiske køkken. Man kan tilberede bønnerne ved enten kogning eller ved dampning. Nogle spiser kun bønnerne uden bælg tilsat salt eller citron, for at give bønnerne lidt ekstra smag.
Nogle gange bliver Edamame bønnerne blot kaldt for soja bønner, mens de andre gange bliver kaldt for Edamame eller mukimame bønner. Navnene stammer fra Japan, hvor Edamame betyder soja bønner med bælg og mukimane betyder de bælgede bønner.
Hvordan anvender man Edamamebønner i madlavningen?
Både Edamame bønner med og uden bælg er blancherede. Dette gør at de kun behøves et kort opkog eller de skal blot overhældes med kogende vand, før de er klar til brug. Når du serverer sushi eller bruger Edamame bønnerne som snack kan du servere bønnerne med bælgen på. Her overhældes bønnerne med kogende vand, trækker et par minutter og afdryppes (Arla)
Edamamebønner og næringsværdi
Edamamebønner er en rig kilde til jern, zink, calcium, e- vitaminer og alle b – vitaminerne. Edamamebønner er samtidig rig på aminosyrer – du kan rent faktisk erstatte kød med soyabønner og stadig få de aminosyrer kroppen har brug for (Arla)
Edamamebønner på godt og ondt
I undersøgelser fra kræftens bekæmpelse står der
Planteøstrogen-gruppe |
Hovedkilder |
Fødevarer med højt indhold |
Isoflavoner | Soja, rødkløver | Edamamebønner, nogle typer plantefars, sojaproteindrik, sojayoghurt, tempeh (gærede sojabønner) og tofu.
Kosttilskud med soja og rødkløver (kan stå som isoflavoner, daidzein, genistein, glycitein) |
Desuden står der i undersøgelsen:
“Du behøver ikke pille sojabønnerne fra i salatskålen eller bekymre dig om hverken sojaprotein eller sojalecithin, der er tilsat mange industrielt fremstillede fødevarer.
Nogle få fødevarer indeholder dog ganske store mængder planteøstrogen (se listen øverst). Vi har ikke viden nok til sige præcis, hvornår man spiser ”for meget” soja. Men hvis du dagligt vælger at drikke sojadrik i hele glas, eller hvis miso eller tofu er hovedretten flere gange om ugen, tør vi ikke udelukke, at det kan have uønskede effekter” Kræftens bekæmpelse