De fleste elsker vel chokolade – ligesom jeg gør. Smagen af chokolade som smelter på tungen er jo bare mums.
Men der er selvfølgelig forskel på hvilken chokolade du vælger. Så vil du virkelig guffe chokolade, så husk at vælge den mørke slags.
Og gerne den med 85 % mørk chokolade, så du ikke får alt for meget fløde, sukker og andre usunde ting med når du gerne vil hygge dig med et stykke chokolade.
Hvor stammer mørk chokolade fra?
Kakao træet (Theobroma cacao) stammer fra det tropiske sydamerika og er også blevet plantet i andre tropiske egne. Dets frø bliver brugt til kakaopulver og chokolade.
Mørk chokolade består mest af kakaopulver, kakaosmør og sukker. Kakaopulver og derved chokoladen udvindes af kakaobønder. Kakaobønner er de modne og tørrede frø fra kakaotræet (på latin kaldes Theobroma cacao).
Disse frø eller bønner om man vil, bliver høstet af kakao opdrættere, når bønnerne også kaldet kakaobælger er ca. 5 – 6 måneder måneder gamle.
Hver bælg indeholder 20-60 frø, ofte kaldet “bønner”, som ligger i hvidt frugtkød.
Bælgerne åbnes (ligesom ved ærter) og kakao bønnerne tages ud.
Efterfølgende bliver bønnerne lagt i kurve, hvor de så ligger og tørrer nogle dage. Når bønnerne er helt tørre, fjernes frugtkødet. Dernæst sendes kakao bønnerne videre til producenterne.
Kakaomasse og kakaosmør
Herefter laves kakaomasse og kakaosmør. De tørrede kakaobønner ristes og findeles – for derefter igen at blive kværnet til en flydende masse, som populært sagt kaldes chokoladelikør.
Hvert frø indeholder en betydelig mængde fedt (40-50% som bliver til kakaosmør) – resten er kakaomasse.
De ristede frø om man vil – består af 50% kakaomasse (pulver) og 50% kakaosmør.
Den mest udbredte brug af kakaoplantens frø er til chokolade, mens kakaopulver bliver brugt til fx kakaomælk og som smagsstof i kager og madvarer. Kakaodyrkning giver levebrød for mange afrikanske lande, og kakao bliver som kaffe forhandlet på det internationale marked med store prisvariationer.
Hvad er mørk chokolade?
Når du køber mørk chokolade står der ofte et procent tal på indpakningen. Dette tal angiver hvor emget kakao indhold der er i den mørke chokolade. Den bedste chokolade og den sundeste er den mørke chokolade som har den største chokolade procent. I de fleste supermarkeder kan man købe mørk chokolade med 85 % chokolade.
Den lyse chokolade har også en kakaomasse, men er tilsat en stor mængde sukker og nogle gange mælk og fløde. Det er derfor den lyse er meget mere usund og fedende og derved ikke nær så sundt.
Fakta vedr. mørk chokolade
Chokolade og her menes der den rigtige chokolade kan vha de forskellige phenylforbindelser hjælpe med at øge frigivelsen af endofiner og serotominer – hvilket giver en større velværre hos den som spiser chokoladen.
Så føler du dig lidt små deprimeret, så kan det faktisk hjælpe at spise lidt mørk chokolade.
Hjælper på hjertekar sygdomme
Studier tyder på at risikoen for atrieflimren (hjerteflimmer) mindskes, når du spiser chokolade i små mængder. Du bør dog holde dig til den mørke chokolade med høj kakaoprocent på 70%, hvis du vil have helbredsmæssige fordele, lyder det fra klinisk diætist i Hjerteforeningen Inger Larsen. (hjerteforeningen)
Vitaminer
A-vitamin og D-Vitaminer og B-Vitaminer
Mineraler
Calcium (Ca), Kalk | 64 mg |
Fosfor (P), Phosphor | 140 mg |
Jern (Fe) | 2,76 mg |
Jod (I) | 2,3 µg |
Kalium (K) | 417 mg |
Kobber (Cu) | 0,954 mg |
Krom (Cr), Chrom | 6 µg |
Magnesium (Mg) | 121 mg |
Mangan (Mn) | 0,78 mg |
Natrium (Na) | 12,8 mg |
Nikkel (Ni) | 223 µg |
Selen (Se) | 4,5 µg |
Zink (Zn) | 2,2 mg |
Ulemper ved lys chokolade
Lys chokolade kan være en medvirkende årsag til hovedpine grundet nogle af de stimulanser der er i chokoladen fx. sukker.
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger.