Ris – Vælg fuldkornsris
Ris menes at stamme fra det sydlige Kina og Thailand, men har spredt sig til at blive en del af kosten i Centralasien, Indonesien, Japan, Persien, middelhavsområdet og sydamerika.
I dag kan man finde dyrkes ris på alle kontinenter – dog ikke Antarktis.
Ris menes at have været kendt i Sydøstasien siden 6000 f. kr. for senere hen med maurerne år 700 at komme til Europa. Afgrøden er et af de fødemiddel som indgår i flest retter, hvilket næppe kan være den store overraskelse.
Risen er formentligt kommet lidt senere til Danmark end år 700. Den menes at være importeret sydfra, hvor handel med araberne bragte nye varer til Nordeuropa såsom krydderier, mandler og ris.
Problemet med ris
Når ris dyrkes har den et stort vandbehov og dyrkes ofte i oversvømmede marker. Dette gør at der ikke kommer ilt til jorden og uden ilt til jorden bliver der danner mikrober i jorden metan, som udledes gennem risplanterne.
Eksperter anslår at risdyrkning står for op til to procent af verdens drivhusgas udledning – næsten på højde med flytrafik.
Forskel på hvide og brune ris
Hvide ris er den mest almindelige ris, som vi kender her i Danmark. Flere og flere begynder dog at foretrække de brune ris, da de sundhedsmæssigt er langt bedre.
Brune ris findes i flere forskellige nuancer såsom rødlig, lilla og sort.
Hvide ris
Hvide ris er raffineret og poleret dvs klid og klim fjernes i fremstillingsprocessen.
Dette gør at madlavnings kvaliteten større, giver længere holdbarhed og bedre smag, men på bekostning af ernæringsværdien.
Hvide ris har en høj glycæmisk værdi – hvilket får blodsukkeret til at stige hurtigt.
Brune ris
Brune ris eller fuldkornsris er intakte fuldkorn, der indeholder både klid og kim, som er den mest nærende del af ris.
De indeholder fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Langkornet, mellemkornet og kortkornet
Ris er opdelt i 3 varianter: Den langkornede, mellemkornet og kortkornet. Indenfor de forskellige varianter finder også forskellige specialris.
Langkornet ris
Er kendetegnet ved at have lange slanke kerner, der efter kogning bevarer der faste, adskilte facon, men hvor længden og bredden udvides.
Selve kornet er ca. 4 -5 gange så langt som det er bredt. Er ofte den ris der er mest anvendt i Danmark og er perfekt til en lækker middagsret.
Mellemkornet ris
Er typisk mindre og forbindes ofte med risotto.
De er også ideelle ved madlavning, hvor der anvendes væske i opskriften.
Kortkornet ris
Klister mere sammen end de andre ris og er ofte lidt mere runde i det end andre ris. De er især velegnet til buddinger, desserter og grød. De er også velegnet til sushi og paëlla.
Parboiled ris (brune og hvide)
De Parboiled ris fylder lidt mere. De adskiller sig ved at blive dampede under let tryk inden formaling i modsætning til almindelige brune og hvide ris.
Denne proces hjælper med at bevare meget af de naturlige vitaminer og mineraler, der forefindes i de formalede lag.
Almindeligvis anvendes de i de samme retter som almindelige lange ris.
Arborio
Er hvide ris som er ovale i form. De er opkaldt efter byen i Piemonte, Italien.
Disse typer ris er gode at bruge i en risotto. Som kogte vil de have en let frisk struktur.
Generelt set indeholder de mere stivelse end andre rissorter.
Aromatiske ris
Disse ristyper indeholder naturligt 2-acetyl 1-pyrolin, som giver risene deres dufte og smag. Kvaliteten af disse dufte og smage kan variere fra år til år – alt efter hvordan sæsonens høst har været.
De mest kendte sorter er Basmani og jasmin ris.
Basmati
Basmani ris er langkornet ris, som for det meste vokser ved foden af Himalaya i Indien og Pakistan. Risen er den ris, som er mest anvendt i indiske retter.
Den smager og dufter godt. I Indien bliver risene ofte tilberedt sammen med forskellige krydderier, for at give risen den ekstra smag og aroma.
Igen er det her en god ide at vælge den brune ris, da de har et højere fiberindhold.
Jasmin
Jasmin ris bliver primært dyrket i Thailand. Den er velegnet til kinesisk og sydøstasiatisk mad. Den har en lidt størmere aroma end basmatis ris.
Her er det igen en fordel af vælge ris med fuldkorn.
Sushi – ris
Denne type ris er kortkornet hvid ris – der ofte bliver kombineret med riseddike og efterfølgende kommer til
De sælges under mærket “sushiris”. – Og der er her tale om hvide ris som er vendt i sukker.
Brune ris korn og vitaminer og mineraler
Brune ris arter indeholder vitaminer og mineraler som: b1, niacin, b6, b5 og folat. Desuden indeholder de silicium, jern, kalium, fosfor, jos, krom , calcium og zink.
Alle vitaminer og mineraler som er gode for kroppen.
Desuden er ris godt for:
For nogle mennesker i verden er ris deres vigtigste ernæringskilde.
Lider du af fordøjelsesbesvær – så er ris gode at spise.
Klid – hvis du vælger fuldkornsris nedsættes risikoen for tarmkræft og mavekræft. Både fibrene og stivelsen har beskyttende egenskaber.
Klid kan medvirke til nedsættelsen af kolesteroltallet.
- Her er nogle gode opskrifter med risretter fra Karolines køkken
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger.