Rugmel – Godt for helbredet
Rug (Secale cereale) eller blot almindelig rug er et 50 – 150 cm højt græs, som vokser godt på især sandede jorde.
Oprindeligt var planten et ukrudt i hveden, men viste sig at give et større afkast end hveden på visse jorder.
Rugen stammer oprindeligt fra de frugtbare områder i den kurdiske del af Tyrkiet, Syrien, Iran og Irak.
Rugmel er de afskallede og fint formalede kerner af kornsorten Almindelig Rug. Melet kan indeholde rester af kim og skaller, og så kaldes det fuldkornsmel. Det kan også være sigtet, så det er hvidt og primært indeholder stivelsen fra kernerne.
Rugmel har et relativt lavt proteinindhold (sammenlignet med hvede ) og kan ikke danne gluten på samme måde som hvede. Dette påvirker selvfølgelig rugens bagekvalitet, som er ikke er lige så god som hvedens.
4 fordele ved rug
- Rig på kostfibre, hvoraf mange er såkaldt opløselige. Det gavner fordøjelsen og holder maven i gang.
- Giver en god mæthedsfornemmelse.
- Rummer masser af vigtige vitaminer, især E- og B-vitaminer, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink og jern.
- Virker antiinflammatorisk og kan være med til at forebygge sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. (Aktivtraening.dk)
Fuldkorn og rugbrød fremmer sundheden
Det første, vi kan slå fast, på basis af de studier vi har lavet, er, at fuldkorn havde en gavnlig effekt på flere af inflammationsmarkørerne.
Det betyder med andre ord, at en kost rig på fuldkorn kan nedsætte risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.(videnskab.dk)
Hvis du gerne vil ned i vægt, så er det en god ide, at have fokus på hvad og hvor meget du kommer oven på dit rugbrød. Så gå ikke uden om rugbrødet for det er faktisk vigtigt for din sundhed, men gå efter brød med rugmel, højt fiber og fuldkorn og lavt indhold af salt.(https://www.diaetist-heidiolsen.dk/2018/09/29/derfor-skal-du-ikke-skippe-rugbroedet/)
Rugbrød kan indgå i en slankekur, men det er ikke en “magisk” løsning
Muligheden for at inkludere rugbrød i en slankekur kan give gode resultater på mellemlang sigt. Dette er dog ikke på grund af denne fødevares virkninger på kropssammensætningen som sådan, men på grund af dens evne til at skabe mæthed. Det er bedst at skifte dette produkt ud med andre produkter med et højt kulhydratindhold.
(bedrelivsstil.dk)
Fakta om fuldkorn
Der er mange sundhedsfordele ved at spise fuldkorn:
- Fuldkorn indeholder mange gode vitaminer, mineraler og kostfibre.
- Det stabiliserer blodsukkeret hos diabetikeren.
- Det mindsker risikoen for kræft.
- Det holder gang i maven.
Fuldkorn og hjertesygdom
Flere studier viser en sammenhæng mellem højt indtag af fuldkorn og nedsat risiko for hjerte-kar-sygdom.
Fuldkorns gavnlige virkning er bl.a.:
- Sænkning af kolesteroltallet og hermed nedsat risiko for åreforkalkning.
- Giver mæthed og forebygger overvægt, som kan føre til hjerte-kar-sygdom.
– Undersøgelser tyder på, at fuldkorn særligt fra havre og rug, er forbundet med en lavere risiko for at udvikle blodprop i hjertet. Så der er god grund til at spise fuldkorn og på den måde forebygge hjertesygdom. (hjerteforeningen.dk)
Når du vælger rugbrød så gå efter brød med:
Højt indhold af fuldkornsrugmel
Højt fiberindhold min 8 g/100 g
Min. 30 % fuldkorn
Lavt indhold af salt, max 1,2 g pr. 100 g
Når du køber rugbrød i supermarkedet, så skal du vide at ikke alle rugbrød består af mest rugmel. Nogle rugbrød indeholder faktisk mest hvedemel, så tjek ingredienslisten. (https://www.diaetist-heidiolsen.dk/2018/09/29/derfor-skal-du-ikke-skippe-rugbroedet/)
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger eller min blog omkring Jul på www.juleinspirationen.dk