Spidskål – godt for tarmene
Spidskål hører til kornblomstfamilien (crusiferae)
De dyrkede kål stammer fra vildtvoksende kål, som oprindeligt voksede i Lilleasien, men har bredt sig langs Middelhavets og Atlanterhavets kyster. De tidligste dyrkede kåltyper var simple bladgrønsager.
Spidskål kan vokse på næsten alle typer jord, men dyrker man spidskål på meget ringe lerjord, eller meget lette sandjorder bør man jordbehandle med eksempelvis kompost inden planten plantes ud.
(begynderhaven.dk)
Spidskål kan dyrkes i alle slags haver, men da kål er en meget næringskrævende plante, er det helt afgørende, at den får vand og gødning.
(begynderhaven.dk)
Derfor skal du spise kål
Der er masser af gode grund til at spise *kål.* Kål indeholder massevis af vigtige næringsstoffer, som bl.a. forebygger hjerte-kar-sygdomme, styrker immunforsvaret, mindsker risikoen for diabetes, danner et effektivt værn mod kræft og holder godt gang i tarmen. Så hvis du vil gøre noget godt for dig selv, skal du spise kål – hver dag.
(Iform.dk)
Spis kålen rå
Kål er sundt – det er der efterhånden ingen tvivl om – og den kan tilberedes på utallige måder. Men hvis du vil have allermest sundhed ud af kålen, skal du spise den rå eller let dampet. Kraftig tilberedning kan nemlig gå ud over indholdet af kålens sunde næringsstoffer.
(Iform)
Livsvigtige vitaminer
Adskillige undersøgelser viser, at mange kålsorter bugner af livsvigtige vitaminer og mineraler, og ikke mindst mikroskopiske plantestoffer, der styrker kroppens immunforsvar. Ud fra et alment sundhedsperspektiv er det særlig interessant, at kål indeholder kraftfulde plantestoffer med enormt sygdomsbekæmpende potentiale.
(Sundhed: Spis to kilo kål om ugen MARTIN KREUTZER – RUNNING26, Børsen)
Fokuser på fibre
Få tilstrækkeligt med kostfibre, som holder tarmene i gang og fremmer fordøjelsen. Spis fx havregryn, kål og gulerødder. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med fibre gennem kosten, kan du supplere med et kosttilskud.
(Sunde hverdagsvaner er guf for dine tarme – Region Midtjylland)
Reducerer risikoen for brystkræft
Kvinder med brystkræft bør forsøge at nedsætte mængden af cirkulerende østrogen ved at spise rå grøntsager fra kornblomster familien – kål, broccoli, blomkål og majsroer – og desuden hvedeklid, udtaler en del forskere.
(Mad er din mirakelmedicin, Jean Carper)
Spidskål har et højt indhold af vitamin K og C, flere af B-vitaminerne samt folat, som også er en af B-vitaminerne. Tilsammen styrker vitaminerne dit immunforsvar, dine knogler, røde blodceller, hud og DNA, hjælper dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi.
(madpyramiden.dk)
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger eller min blog omkring jul www.julesinpirationen.dk