Chili er et af de mest stærke krydderier vi har – ordret chili stammer fra chilli på nahuatl-sproget. Chilien hører ind under natskyttefamilien og stammer fra planteslægten Capsicum.
Den indeholder stoffet capsaicin, som er det stop der gør chilien stærk .Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til at tro, at man brænder sig.
Oprindeligt stammer chilien fra Bolivia, hvor der efterfølgende har spredt sig til store del af Syd og Mellemamerika. De første fund af chili kan dateres tilbage til 8.000 – 10. 000 fvt og er fundet i Peru.
Det menes at være Columbus der fik bragt chilien til Europa, Asien, Indien og Afrika via datidens traditionelle krydderi handelsruter.
Ud over mennesket er fugle de enester der spiser chili. Det er på den måde at chiliplanterne sikrer sig deres overlevelse, fuglene spreder frøene, så nye planter sås.
Bakteriedræbende
Mange krydderier hvorunder chili hører har den positive effekt, at de er bakterie dræbende.
Hjælper mod depressioner
Chili kan bruges som et kraftigt antidepressivt middel.
Hjælper med at sænke blodtrykket
Undersøgelser viser, at chili sænker blodtrykket ved at udvide karrene, så blodet flyder lettere. Dvs at der tillades mere blod at strømme igennem årerne.
Vitaminer og mineraler
Chili indeholder bl.a. C-vitamin, betacaroten, antioxidanter og flavonoider, som er med til at booste dit immunforsvar og som beskytter mod kræft og betændelse i kroppen.
Giver et længere liv
Undersøgelser viser at chili kan give dig et længere liv. Mange der ofte indtager stærk mad lever i gennemsnittet længere end andre. Disse udsagn bliver bakket op af undersøgelser fra University of California.
Mindsker smerter
Chili er så stærkt et krydderi, at den af ukendte årsager brænder nerveenderne i munden og på tungen, så der sendes falske smertesignaler til hjernen. Kroppen gør så det, at den vil beskytte sig og sender derved naturlige smertestillende endofiner til kroppen.
Hvis du vil tabe dig
Chili kan hjælpe dig med at sætte gang i din forbrænding – så hvis du vil tabe dig, er det om at krydre din mad med chili.
Sænker kolesteroltallet
Kolesteroltallet sænkes ved at spise chili.
Hjælper på fordøjelsen
Chili er med til at fremme fordøjelsen af kulhydrater.
Nedsætte risikoen for tarmkræft
- Forsøg på mus viser at chili kan være med til at nedsætte risikoen for tarmkræft.
Anvendelse
Chili kan anvendes frisk i madlavningen, bruges i olie, tørrede som frø eller pulver. En af de mest kendte retter med chili er Chili con carne (Chili med kød) og chili er hovedbestanddelen i Harissa.
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger.