Vandmelon – Et sundt alternativ
Vandmelonen på latin kaldet Citrullus lanatus er i Danmark en af de mest kendte eksotiske frugter. Vandmelonen stammer oprindeligt fra Afrika, men bliver pga. af dens popularitet dyrket mange andre steder, hvor det er muligt – fx i middelhavsområdet. Nord for alterne vil det ikke kunne betale sig at dyrke melonen – selv ikke i et drivhus vil vandmelondyrkning kunne betale sig. For at give melonen de mest optimale forhold skal jorden nemlig være fugtig og luften tør og der være masser af sol tilstede.
Der bliver årligt dyrket omkring 100 millioner tons af den grønne frugt på verdensplan. Her i Danmark er vandmelonen kendt for at være en frugt, der kan spises alene eller bruges som ingredienser i forskellige former for madlavning.
Varianter
Vandmelon findes som art i 2 forskellige varianter:
- Almindelig vandmelon ( Citrullus lanatus var. lanatus )
- Vild vandmelon ( Citrullus lanatus var. vulgaris )
Hvad er kendetegnet for en vandmelon
En vandmelon er let genkendelig – den har et mønster formet grøn skal og dens frugtkød er rødt. På smagen er vandmelonen selvfølgelig også let at kende.
Modenhed
Vandmelonen er som skrevet moden, når dens skal er glat og grøn og frugtkødet er saftigt og rødt. Vandmelonen kan fås både med og uden kerner. For at finde ud af om vandmelonen er moden skal man banke let på skallen. Er lyden rungende – er vandmelonen så moden at den er til at spise.
Hvor meget vand?
Vandmelonen er den af melonerne som indeholder mest vand. Den har en vandprocent på helt op til 90 %.
Anvendelse
Planten kaldes vandmelon ligesom dens frugt. Det er kun det røde og saftige frugtkød som er inde i vandmelonen, der kan spises. Eksempelvis kan frugtkødet skæres i både eller skiver. Frugtkødet kan også bruges i eks. frugtsalat eller driks – eller spises som man nu vil det.
Ernæring
Som skrevet før indeholder vandmelonen meget vand – helt op til 90 %, hvilket selvfølgelig gør vandmelonen meget kaloriefattig. Vandmelonen er dog en god kilde til C vitamin og Kalium vitaminet, hvilket igen er med til at styrke dit immunforsvar, give dig et bedre blodomløb og som kan være med til at sænke dit blodtryk.
Foruden C vitamin og kalium er vandmelonen en fremravende kilde til B vitaminer og mineralet fosfor, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi og samtidig styrker dit blodomløb. Vandmelon menes desuden at kunne mindske ømhed i dine muskler, fordi vandmelon har et højt indhold af aminosyren citrulluine.
Opbevaring
Vandmelonen skal opbevares ved stuetemperatur indtil den er moden. Herefter er det en fordel at lægge den i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Er der tale om en halv melon eller stykker af en melon bør melonen opbevares i plastikposer eller en anden form for beholder.
Melonen kan også fryses. Fjern først den udvendige skræl og efterfølgende kernerne for derefter at putte den resterende melon i en frysepose.
Brug frossen melon i smoothies. Melon mister sin sprødhed efter frysning. (Samarbejde)
Hvad indeholder en vandmelon ?
- En stor del af vandmelonen indeholder vand – omkring de 90 % – hvilket gør den ganske velegnet til at slukke tørsten på en varm sommer dag.
- Vandmelonen har et lavt kalorie indhold – 34 kalorier pr. 100 g vandmelon, hvilket selvfølgelig gør den langt sundere end sodavand, sodavandsis, saft mv.
- Vandmelonen har et højt indhold af anxiodanten Lycopen, som hjælper med at beskytte din krop
- Lycopen giver den røde farve og findes også i bl.a. tomater og blodappelsin
- Vandmelonen har et lavt indhold af sukker.
- Undersøgelser i USA har vist, at vandmelon kan sænke blodtrykket hos overvægtige Bekæmper det ”dårlige” kolesterol. Højt niveau af aminosyren L-Citrulluine, som bl.a. er kendt for at lindre ømme muskler.
Alt i alt kan det siges – Vandmelon – Et sundt alternativ til sodavand, slik, saft mv.