Chiafrø er de seneste par år blevet yderst populære – især mange bruger Chiafrø som en del af deres morgenmad – gerne med skyr eller lign. Andre bruger Chiafrøene i deres skyr, yougurt, mandelmælk eller andet bagværk.
Chiafrø stammer oprindeligt fra Mellemamerika. Cirka 2600 f.Kr. begyndte man at bruge chiafrø som en del af befolkningens basisføde i det område, der dækkes af det nuværende Mexico og Guatemala, hvor planten (Salvia hispanica) var vildtvoksende.
Chiafrø fordele og ulemper
Vokser i størrelse ved indtagelse
Chiafrø vokser i størrelse når de eksempelvis bliver blandet med noget væskeagtigt føde. Det kan være vand, mandelmælk osv.
Må ikke indtages rå
Netop fordi frøene vokser i størrelse, må de ikke indtages i den rå tørre form. Især ffor den som i forvejen lider af synkebesvær eller som har indsnævring af spiserøret kan Chiafrø være farlige at spise. Dr. Rebecca Rawl fra Carolinas Medical Center i USA siger at Chiafrø absorberer 27 gange deres egen vægt.
Chiafrø og Omega 3
Chiafrø indeholder Omega 3 fedtsyrer, som er godt for dit hjerte, hjernen og synet. En del af Omega 3 fedtsyren er alfalinolensyre (ALA), som kroppen ikke selv kan producere. Samtidigt har frøene et højt indhold af Calcium. Calcium og Magnesium er begge mineraler, som er gode for dit hjerte, tand og din knogle sundhed.
Vitaminer og mineraler
Chiafrø indeholder meget protein, kostfibre, vitaminer, planteolier og antioxidanter. I frøene findes der også mineraler såsom magnesium, calcium, jern og zink.
Smag
Chiafrø har stort set inge smag, hvilket gør at man stort set kan tilsætte chiafrø til alt slags mad.
Ulemper ved Chiafrø
De negative bivirkninger af Chiafrø er at de kan give for lavt blodtryk, fortyndet blod, oppustlighed, allergi og prostatakræft (I form af øget risiko for prostatakræft).
Chiafrø kan forårsage gastrointestinal ubehag
Chiafrø kan desværre forudsage gastrointestinal ubehag, dette være sig i form af betændelsestilstande og en reduktion i absorption af calcium, jern og andre mineraler som kroppen har brug for.
I alt har Chiafrø fordele og ulemper.