Skip to content

By Karina Sundhed og Wellness

"Man kan ikke ændre i går, men man kan ødelægge i dag, ved at tænke for meget over i morgen"

Menu
  • Home
  • Fuldkorn
  • Grøntsager
  • Kosttilskud
  • Kostråd
  • Krydderi
  • Løg
  • Olier
  • Rodfrugt
  • Stress
  • Varme drikke
  • Andet
  • Sund morgenmad
Menu

Chiafrø fordele og ulemper

Posted on June 20, 2023December 28, 2024 by admin





Chiafrø fordele og ulemper

Chiafrø fordele og ulemper

Chiafrø er de seneste par år blevet yderst populære – især mange bruger Chiafrø som en del af deres morgenmad – gerne med skyr eller lign. Andre bruger Chiafrøene i deres skyr, mandelmælk eller andet bagværk.

Chiafrø stammer oprindeligt fra Mellemamerika. Cirka 2600 f.Kr. begyndte man at bruge chiafrø som en del af befolkningens basisføde i det område, der dækkes af det nuværende Mexico og Guatemala, hvor planten (Salvia hispanica) var vildtvoksende.

Chiafrø fordele og ulemper

Vokser i størrelse ved indtagelse

Chiafrø vokser i størrelse når de eksempelvis bliver blandet med noget væskeagtigt føde. Det kan være vand, mandelmælk osv.

Må ikke indtages rå

Netop fordi frøene vokser i størrelse, må de ikke indtages i den rå tørre form. Især ffor den som i forvejen lider af synkebesvær eller som har indsnævring af spiserøret kan Chiafrø være farlige at spise. Dr. Rebecca Rawl fra Carolinas Medical Center i USA siger at Chiafrø absorberer 27 gange deres egen vægt.

Chiafrø og Omega 3

Chiafrø indeholder Omega 3 fedtsyrer, som er godt for dit hjerte, hjernen og synet. En del af Omega 3 fedtsyren er alfalinolensyre (ALA), som kroppen ikke selv kan producere. Samtidigt har frøene et højt indhold af Calcium. Calcium og Magnesium er begge mineraler, som er gode for dit hjerte, tand og din knogle sundhed.

Vitaminer og mineraler

Chiafrø indeholder meget protein, kostfibre, vitaminer, planteolier og antioxidanter. I frøene findes der også mineraler såsom magnesium, calcium, jern og zink.

Smag

Chiafrø har stort set ingen smag, hvilket gør at man stort set kan tilsætte chiafrø til alt slags mad.

Ulemper ved Chiafrø

De negative bivirkninger af Chiafrø er at de kan give for lavt blodtryk, fortyndet blod, allergi og prostatakræft (I form af øget risiko for prostatakræft).

Chiafrø kan forårsage gastrointestinal ubehag

Chiafrø kan desværre give gastrointestinal ubehag, dette være sig i form af betændelsestilstande og en reduktion i absorption af calcium, jern og andre mineraler som kroppen har brug for.

I alt har Chiafrø fordele og ulemper.




Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bær

Citrus frugter

Lime - Den sunde drinksfrugt

Fisk

Laks - Kilde til Omega-3

Frugt

Frø, Nødder og Kerner

Gode råd mod stress

Gryn

Grøntsager

Korn sorter

Ris - Vælg fuldkornsris

Kostråd

Kosttilskud

Krydderier

Kål

Spidskål - godt for tarmene

Løg

Olie

Mandelolie - Godt for hud og hår

Rodfrugter

Varme drikke

Kamillete

Vitaminer

Andet

Boganmeldelser – Du er velkommen til besøge min blog med boganmeldelser

Motion

Svømning
Vandring, Motion og Gåfællesskaber

Fugtmasker, hårkure og karbade af naturprodukter

Avocado-banan-maske til huden

Ansigt
Avocado-banan-maske-til-huden
Fugtmaske med æg, havregryn og smør til sart og tør hud
Æble, banan og honningmaske til ansigtet
Hår
Hårbehandling med mandelolie, avocadoolie og olivenolie
Tips – Hårkur af naturprodukter
Karbad
Karbad der opstrammer og giver vitaminer til huden

 

 

Bær

Hindbær – Gode grunde til at spise hindbær
Jordbær og sundhed
Vindruer – Giver antioxidanter

Krydderier

Allehånde – Fremmer sundheden
Gurkemeje og din sundhed
Laurbærblade – Antioxidanter og sundhed

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Andet

Hjælpeorganisationer

©2025 By Karina Sundhed og Wellness | Design: Newspaperly WordPress Theme