Frø og Nødder og Kerner
Nødder betegnes botanisk set som frugter med en tør skal på. Ud fra denne videnskabelige definition er kastanjer, hasselnødder, mandler, valnødder og macademianødder alle betegnet som nødder. Andre nødder stammer fra et frø. Eksempelvis pinjekerner og jordnødder som alle går under betegnelsen bælgfrugter. Disse frugter er ofte yderst næringsrige, har meget smag og har et højt indhold af olie.
Forskellige nødder, frø og kerner
Cashewnød
Græskarkerner
Hampfrø
Hasselnød
Jordnød
Kastanjer
Kokosnød
Mandel
Nigellafrø
Paranød
Pecannød
Peanuts,
Pinjekerner
Pistacienød
Solsikkefrø
Valnød
Sesamfrø
Hørfrø
Chiafrø
Quinoa
Bælgplanter
Dybest set er disse spiselige frø, der tørres, renses og ekstraheres fra bælgen. For eksempel kikærter, limabønner, grønne, røde eller sorte bønner og linser, for blot at nævne nogle få.
Hvilke frø og kerner bør jeg spise og hvorfor?
Det er fint at veksle mellem at spise forskellige frø og kerner – eksempelvis pinjekerner, græskarkerner og sesamfrø.
Det er vigtigt at begrænse sit indtag af Hørfrø og Solsikkerkerner, og ikke vælge dem hver gang du ønsker at spise frø eller kerner.
Dette grundet at Solsikkerkerner og Hørfrø indeholder store mængder af cadmium, der er et tungmetal, der opkoncentreres i kroppen. I store mængder er cadmium skadeligt for dine nyrer.
Hvis du knuser Hørfrø og spiser for mange af dem, er der risiko for forgiftning med blåsyre. Hvis du gerne vil have de gode næringsstoffer fra Hørfrø bør du vælge at indtage Hørfrøolie i stedet. Her kan du spise 1- 2 Skefulde om dagen for at få den gavnlige effekt.
Hørfrøolie er heldigvis uden de tungmetaller, der kan danne blåsyre. Hørfrøolien indeholder dog stadig alle de gode Omega-fedtsyrer.
Andre frø som sesamfrø, pinjefrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes indeholder også cadmium, men i meget mindre mængder end hørfrø og solsikkefrø.
Pinjekerner – Proteiner og Omega-3 | Valnødder – Proteiner og Omega-3 |
Chiafrø fordele og ulemper | Boghvedemel -er sundt alternativ |
Linser – hjælper på vægttabet | |