Olie
Mange olier fremkommer af vegetabilsk fedtstof (olie). Kan disse olier spises kaldes de madolier. Madolier er flydende fedtstof udvundet fra plantedele, typisk fra planternes frø. Vegetabilsk olie bruges typisk i bl.a. som før nævnt madlavningen, i fødevarer og kosmetikindustrien eller som biobrændsel. (Wikipedia)
Dog er det vigtigt at være opmærksom på at ikke alle olier skal spises f.eks ikke recinusolie. Mandelolie er normalt heller ikke noget som indtages.
Vegetabilsk olie udvindes ved kold eller varmpresning af det fedtholdige plantemateriale. Er olien koldpresset vil den typisk have en kraftigere farve eller smag, ligesom oliens indhold af antioxidanter og vitaminer er bevaret. Er olien varmpresset vil den typisk ikke være nær så sund og vil ofte blive brugt til stegning og friture (Wikipedia)
Forskellige olier
Avokadoolie, Bomuldsfrøolie, Græskarkerneolie, Hampefrøolie, Hvedekimolie, Hørfrøolie, Jordnøddeolie, Kokosolie/kokosfedt, (Mandelolie ikke spiselig), Majsolie, Olivenolie, Palmeolie, Palmekerneolie, Rapsolie og rapskimolie, Salatolie, Sesamolie, Valnøddeolie, Sojaolie, Solsikkeolie, Tidselolie, Vindruekerneolie
Mandelolie – Godt for hud og hår
Hampefrø Olie | Hørfrø Olie |
Hvad er Hampefrø Olie? | Godt eller? |