Zittauerløg
Zittauerløg er en grøntsag og et af de mest almindelige løg der findes. Det har som regel en gullig farce og en brunlige blade omkring sig. De brune blade tages væk og løget hakket i små stykker. Løget har en stærk og skarp smag. Fint-hakket løg er godt at bruge som smagsgiveren i enten en gryderet, frikadeller, kødsauce eller supper. Løget er kendt inden for forskellige madkulturen og bruget stort set verdenen rundt.
Løget som grundstenen
Løget er en af de grøntsager som stort set bruges verdenen rundt og i alle slags rettet. Den mest almindelige slags er Zittauer løget, men andre løg som skalotte løget er også bredt kendt. Løget bruges som grundsten i alverdens rettet og er en rigtig god smagsforstærker.
Hvad er et løg?
Der findes mange forskellige slags løg – Zittauerløg, rødløg, rødløg, skalotteløg mv. Zittauerløget bliver som oftest bare benævnt løg. Løget er som regel kendetegnet ved deres rimelig tykke blade og relativt små blomster, som ligesom vokser frem i skærme. Løget er overordnet i familie med Påskeliljer, men også i familie med ramsløg, porrer og purløg. Zittauerløget som er det mest almindelige løg, har både en stærk smag og en stærk duft. Løget bliver dog sødere når det enten koges i en gryderet eller steges på panden.
Løg så tårerne triller
Alle ved at når man skræller løg, så begynder tårerne at løbe. Det faktisk uundgåeligt at skrælle løg uden af øjnene bliver “kede af det”. Løgene indeholder aminosyrer og nogle særlige enzymer, der frigives, når vi skræller løg. Disse to stoffer reagerer mod hinanden, når vi skræller løget og frigiver derved en særlig luftart, som irriterer vores hud og slimhinder. Når vores slimhinder bliver irriteret begynder øjnene at løbe i vand, som et naturligt skjold mod den luftart der skaber irritationen.
Oprindelse
Det almindelige løg eller Zittauerløget menes at stamme af Centralasien. Det har været dyrket og spist i Kina i over 3000 år. I dag dyrkes og anvendes løget over alt i verdenen. For at dyrke løget – som er relativt nemt – puttes stikløget (sætteløget) i jorden om foråret og ca. 3 måneder senere kan man høste løget.
Anvendelse
Den brune skræl fjernes og top og bund skæres af. Det er bedst at snitte løget med en skarp kniv, hvad enten det skal skæres i skiver eller tern.
Du kan læse mere om løg til immunforsvaret her