Gryn
I det danske køkken findes der forskellige former for gryn – den mest almindelige er Havregryn. Gryn er det man kalder valsede kornprodukter, der bruges til grød pga den kortere kogetid.
Valsning er for øvrigt et ord for den proces, der sker, når man knuser kornene. Når korn skal blive til gryn, afskalles de, dampes, valses og tørres.
- Boghvedegryn – gryn at boghvede bruges til boghvedegrød.
- Byggryn – gryn af byg, det var tidligere almindeligt med vandgrød af byg til formad.
- Havregryn – gryn af havre, traditionel morgenmad evt som havregrød.
- Hirsegryn – gryn af hirse.
- Mannagryn – oprindeligt frø fra sødgræs, bruges også om hvedegryn.
- Risengryn – riskerner (ikke valset), især om kortkornede ris til risengrød.
- Sagogryn – oprindeligt lavet af palmemarv, almindeligvis lavet af kartoffelstivelse.
- Speltgryn – spelt er en gammel hvedeart der er populær igen.
Havregryn – Den sunde morgenmad