Jordbær – Det sunde bær
Selvom navnet antyder at jordbær er et bær, så er det faktisk ikke tilfældet. Jeg har dog valgt at sætte jordbær under bær, da mange ofte forbinder jordbær med at være et bær. Er der tale om et bær, så er der tale om en frugtknude, som er svulmet op. Her kan der være tale om hindbær eller et solbær.
Et jordbær er det som kaldes en falsk frugt, som bærer mange småfrugter, der hver for sig er en nøddeagtig stenfrugt. Den falske frugt er altså det frugtkød, som vi forbinder med jordbærret. Og de små lyse sten, som sidder fast på frugtkødet, er småfrugter, der hver for sig har en nøddeagtig stenfrugt.
Jordbær og sundhed
- Jordbær hjælper dit immunforsvar pga. den stærke antioxidante virkning og pga jordbærrets høje c-vitaminindhold.
- Jordbær er godt at spise ved blærelidelser, urinsyregigt, stenproblemer og leverlidelser (Din mad er medicin, Jean Carper)
- Salicylsyre-forbindelsen i jordbærret har smertestillende og hjertestyrkende virkning (Din mad er medicin, Jean Carper)
- Bliver af nogle brugt ved blodmangel (Din mad er medicin, Jean Carper)
- Jordbærret har en moderat glycæmisk værdig og hæver derfor blodsukkeret moderat (Din mad er medicin, Jean Carper)
Jordbær giver god anti-age effekt
Som vi alle ved ændre hudens struktur sig over tid – vi bliver ældre og både interne og eksterne påvirkninger påvirker huden. Huden ældes over tid pga af de påvirkninger vi udsætter den for. Det kan være solens stråler, forurening i luften, dårlig mad mv. Flere studier viser at når vi indtager bestemte fødevarer med et højt antal af antioxidanter som eks. jordbær, vil hudens struktur ældes langsommere.
Forbedrer hjernens funktionalitet
Flere studier har vist at jordbær kan være medvirkende til at beskytte hjernen mod aldring. Især anthocyaninerne i jordbær har vist sig at forbedre hjernens funktionalitet. Undersøgelser i USA har vist et sammenhæng mellem indtag af jordbær og en lavere procent af Oxidative skader i hjernen. . Sundhedsfaglige anbefaler derfor at inkludere jordbær i kosten så ofte som muligt for at beskytte hjernen mod stress, betændelser, hukommelsestab og sygdomme som Alzheimers og demens. (Naturelle.dk)
Madpyramiden
Hvis du kigger på den berømte madpyramide, så vil du finde jordbær i midten sammen med andre frugter og bær. Jordbær indeholder mest vand og har derfor et lavt energiindhold (få kalorier, så du ikke øger vægten). Bærret er samtidig en god kilde til kostfibre, som øger din mæthedsfornemmelse og holder gang i din fordøjelse. Jordbær indeholder også en del frugtsukker, så derfor skal man være varsom med ikke at spise alt for mange (og her taler vi om mange jordbær).
Vitaminer
Jordbær er en god kilde til K og c vitaminer, som hjælper dit immunforsvar, får dine sår til at hele og som styrker dine knogler. Her er det en god ide at indtage dine jordbær sammen med mere fedtholdige fødevarer som yoghurt eller mælk, så din krop bedre optager K-vitaminerne.
Anvendelse
Når jordbærret skylles skal det gøres med stilk på, da vandet ellers vil trænge ind i jordbærret. Spis bærret som det er, eller brug det i salater, på yogurter, i smoothies, til desserter, grød, saft eller din syltning. Jordbær smager både sødt og godt. Husk først at skylle jordbærrene lige inden de skal spises.
Opbevaring
Det er vigtigt ikke at sætte jordbærrene i køleskabet, hvis du vil spise dem helt friske. De smager og dufter nemlig bedst, hvis du har stået ved stuetemperatur. Vil du gemme dem til næste dag, så kan de opbevares i køleskabet ved 2-6 grader. Her vil de kunne holde sig i 2-3 dage. Tag dem altid ud af køleskabet i god tid, så smager de nemlig bedst ved servering. Fjern de dårlige og stødte jordbær inden du sætter dem i køleskabet, så holder de sig nemlig bedst. Jordbær kan også fryses og eksempelvis anvendes i marmelade eller i smoothies. Frys jordbærrene i en frysepose, når i skal på frost.