Allehånde – Fremmer sundheden
Hvad er allehånde ?
Allehånde (pimenta dioica) er et krydderi, som oprindeligt stammer fra Amerika. Allehånde (Allspice), har fået sit navn fra den sammensatte smag af nelliker, peber, kanel og muskat. Når bønnerne bliver modne, taber de deres krydrede aroma, så de høstes, når de er umodne og grønne. Bærerne tørres i solen og får efterfølgende en rødbrun farve. Aromaen sidder i bærrenes skal.
Allehånde er frugter (bær) fra et stort stedsegrønt træ, som kan blive 10-15 meter højt.
Hvordan bruges allehånde?
I det vestlige køkken er allehånde er relativt nyt krydderi. Krydderiet anvendes ofte i sammenkogte retter, i bagværk eller til syltning. Det er et krydderi der går godt i spænd med kanel og nellike. I det orientalske køkken bruges allehånde ofte i karryretter.
Allehånde gør sig også godt i teer, kager, småkager og chokoladekager.
Hvordan bruges Allehånde i madlavningen?
Allehånde er også kendt for at være et krydderi, som fremhæver smagen af andre krydderier. Det kan fx være kanel, nelliker, ingefær eller koriander.
Hvad betyder Allehånde?
Allehånde hedder på engelsk Allspice – og navnet kommer sig af at krydderiet smager af mange forskellige krydderier, som nelliker og kanel.
Hvad er Allehånde godt for?
Allehånde bruges ofte i avurvedisk medicin – en lære der er baseret på plantemedicin og yoga.
Nærende egenskaber
Allehånde er rig på mange forskellige vitaminer såsom A.vitamin, B6 vitamin og c-vitamin og niacin. Samtidig med at allehånde forbedrer smagen i retten, højner den også sundheden da allehånde indeholder mange antioxidanter og antiinflammatoriske egenskaber. Alt i alt Allehånde – fremmer sundheden
Næringsstoffer
Næringsstoffer pr.: 100 g | % Daglig værdi* | |
---|---|---|
Kulhydrater | 72 | 26.18% |
Fiber | 22 g | 78.57% |
Sukker | 0 | – |
Glykæmisk indeks | 5 | – |
Protein | 6 g | 12% |
Natrium | 77 | 3.35% |
Total fedt | 9 | 11.54% |
Opbevaring
Opbevares i en tætsluttet beholder på et køligt og mørkt sted – så allehånde krydderiet bevarer sin aroma.