Laurbærblade – antioxidanter og sundhed
Hvad er Laurbærblade?
Ægte Laurbær (Laurus nobilis) er nærmere betegnet et stedsegrønt træ, som har en bred kegleformet krone med opstigende grene. Blomsterne på Laurbærtræet har en sødlig duft og dets blade har en kraftig krydret duft, som gør at bladet kan anvendes i mad som krydderi.
Må ikke forveksles med:
Den ægte laurbær, som beskrevet ovenover, må ikke forveksles med Laurbær-kirsebær som nok ligner laurbær med sin stedsegrønne farve, men som er giftig og tilhører en anden plantefamilie: Rosenfamilien.
Hvor vokser laurbærblade
Laurbærbladene vokser oprindeligt i store områder omkring Middelhavets kyster. I dag findes der også bevoksninger i Madeira, Portugal og Kroatien. Laurbær vokser ikke frit i Danmark, da vores klima ikke er egnet til det.
Hvad bruges Laurbærblade til?
Laurbærblade er kendt som en almindelig krydderurt, som tilfører en fremravende smag til supper, gryderettet, stege og saucer. Du kan også bruge laurbær, når du griller fisk eller kød. Urten tilfører kødet en krydret duft og smag. Samtidig kan du bruge laurbær i vandet, når du koger ris, bønner eller linser. Normalt tager man de hele blade op af retten inden den serveres. Laurbærblade er en kilde til mange gode næringsstoffer. Men husk at bruge bruge tørrede blade, da friske blade kan være giftige.
Laurbærblade og sundhed
Rig på antioxidanter
Laurbærblade er en krydderurt, som er rig på antioxidanter, der hjælper din krop mod frie radikaler og derved mindsker risikoen for kritisk sygdom.
Styrker immunforsvaret
Laurbærblade indeholder mange vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter. Disse ting er med til at din krop virker optimalt, hvilket igen styrker dit immunforsvar.
Bedre fordøjelsessystem
Bruger du laurbærblade i din madlavning – kan laurbærblade hjælpe din fordøjelse i gang og dermed reducere symptomer på fordøjelsesbesvær og oppustethed.
Gode antiinflammatoriske egenskaber
Laurbær blade har gode antiinflammatoriske egenskaber – som hjælper med at mindske inflammationen i kroppen.
Vitaminer og mineraler
Laurbærblade har også et stort indhold af mineraler og vitaminer. Der er tale om vitaminer som A- vitaminer, C- vitaminer, Jern og Calcium. Alle sammen vitaminer som er gode for dit helbred.
Laurbærblade virker muskelafslappende
Laurbærblade virker efter sigende muskelafslappende, selvom det dog ikke er blevet videnskabeligt bevist.
Laurbærblade kan bruges til mange andre ting end som krydderi. Så hvis du har nogle laurbærblade derhjemme, så husk at bruge dem i madlavningen, eller lav et dejligt lindrende dampbad med dem, næste gang du er syg.
Ulemper ved Laurbærblade
Kvælningsfare: Du skal altid huske at fjerne laurbærblade fra maden, inden den serveres. I maden forbliver laurbærblade hårde og kan i værste fald være skyld i kvælning. Hele laurbærblade kan heller ikke fordøjes i tarmsystemet.
Allergiske reaktioner: Hos fa personer kan laurbærblade give allergiske reaktioner – hvilket kan medføre symptomer som kløe, hævelse og vejrtrækningsproblemer.
Pesticidrester: Husk at vaske dine laurbærblade grundigt, da ikke økologiske laurbærblade kan udgøre en sundhedsrisiko over tid.
Potentielle interaktioner med medicin som blodfortyndere, på grund af forbindelser i laurbærblade, der kan påvirke blodets koagulation
Sådan laver du din egen laurbærolie
Ingredienser
1 tsk tørrede laurbærblade (5 g)
Redskaber
1 lufttæt glaskrukke, der kan indeholde 200 ml
Fremgangsmåde
Vask glasbeholderen grundigt.
Læg laurbærbladene i beholderen. Sørg for, at de er helt rene.
Hæld den søde mandelolie over bladene.
Luk krukken, og lad den stå 40 dage.
Hvad du kan bruge Laurbærolie til:
Du kan bruge laurbær olie som fugtighedscreme. Olien kan bruges som en sund og naturlig fugtighedscreme. . Den er rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter – perfekt for at give din hud den pleje, den har brug for. Derudover har den antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber. Derfor er det perfekt, hvis du vil holde din hud ren og modvirke de frie radikaler.
Dampbade
Laurbærblade eller duften fra laurbærblade kan være gode at indånde hvis du er forkølet. De kan være med til at løsne slimen ved forkølelse. Du koger noget vand og lægger laurbærbladene deri – efter noget tid indånder du dampen fra den kogende vand.
Alt i alt – Laurbærblade – antioxidanter og sundhed