Havregryn – De sunde morgenmad
Havre er en slægt i græsfamilien. Oprindeligt kommer havren fra det Kaspiske Hav eller Sortehavet.
Her voksede havren som små fine ukrudtsplanter.
Med tiden fulgte havren med hvedesorten Emmer til Nordeuropa, hvor det fugtige og kolde klima var ideelt for havren.
Den 120 cm høje havre kendes bedst på sine fine bjælde lignende småaks, der vejer i vinden på marken.
Spis havre for at sænke kolesteroltallet
Den vigtigste kolesterol bekæmpende forbindelse i havre er betaglukaner, opløselige gummiagtige kostfibre, der størkner i tarmkanalen.
Dette påvirker optagelse og produktion af kolesterol, som i højere grad forsvinder fra blodstrømmen. (Mad er din mirakelmedicin, Jean Carper)
Velegnet ved knoglebrud og knogleskørhed
Et højt margan indhold gør havre til en velegnet spise ved knoglebrud, knogleskørhed samt mod kraftige blødninger under menstruation.
(Mad er din medicin, Per Westergaard Hansen)
Stabilisere blodsukkeret
De fibre der er i havre er med til at stabilisere blodsukkeret.
(Mad er din medicin, Per Westergaard Hansen)
Havre virker beroligende
Havre har gennem tiderne været brugt beroligende og kan reducere trangen til nikotin og tendens til depression.
(Mad er din medicin, Per Westergaard Hansen)

Mindsker risikoen for hjertekarsygsomme
Havregryn kan være med til at mindske risikoen for hjerte kar – sygdomme.
(madpyramiden.dk)
Mindsker risikoen for forstoppelse
Da havre består af ikke-vandopløselige kostfibre, forbedrer havren din fordøjelse. Dette sker ved at kostfibrene “blot” bliver til fyldstoffer, som sørger for at fylde dit tarmsystem ud.
Dette påvirker tarmens bevægelse og sørger for at holde den igang og derved undgår du
forstoppelse.
(vorespuls.dk – kost og sundhed)
Reducerer risikoen for at udvikle tyktarmskræft
Der er nu tilstrækkelige beviser for, at kostfibre som der er i havre, beskytter mod udvikling af tyktarmskræft.
(The world Cancer Research Foundation, 2010)
Vitaminer
B – Vitaminer
E – Vitaminer
Mineraler
Havregryn har et højt indhold af mineralerne kalium, kalk, fosfor, jern, zink, kobber, mangan og selen som styrker dine muskler, dit blod og dit immunforsvar.
Finvalsede og grovvalsede havregryn
Målt på næringsstoffer er der ingen forskel. I finvalsede havregryn er kornkerne delt, inden havren bliver valset. Grovvalset havregryn skal tygges mere, koges længere og har en mere robust struktur.
(Samvirke, Coop)
Alle disse faktorer gør at Havregryn bliver til den sunde morgenmad.
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger – eller min blog omkring jul www.juleinspirationen.dk