Kartoffelplanten (Solanum tuberosum) er en sædvanlig enårig urt med opret vækst. Bladene sidder spredt og blomsterne er violette (eller sjældnere hvide) og sidder i små kvaste. Kartoffelurten bliver mellem 25 – 100 cm høj. De dele af planten som er over jorden er giftige, og det gælder i et vist omfang også knolde, som har ligger i jordoverfladen, så de er blevet grønne.
Fødevarestyrelsen anbefaler at kartoflen indgår i en daglig kost pga. det store indhold af kulhydrater. I nutiden anses kartoflen som en central næringskilde ligesom ris og pasta.
Den kartoffel som vi kender i dag, fremkommer fra forskellige lokale sorter, der oprindeligt kommer fra Andesbjergene fra det vestlige Venezuela til Argentina og øen Chiloe i det sydlige Chile. De ældste kendte spor er 13.ooo år gammelt og blev fundet på øen Chiloe. De chilienske lokale sorter menes at stamme fra de peruvianske andessorter.
Disse sorter er formentligt blevet hybridiseret med den vilde art Solanum tarijense . Denne art findes i både Argentina og Bolivia.
Peru betragtes oftest som kartoflens oprindelsesland – og her findes der mere end 3000 kartoffelsorter. De fleste af disse sorter kan kun dyrkes lokalt – er dog tilpasset forskellige lysforhold (dag og natcyklus).
8 fordele ved kartofler
Ifølge artikel fra Wisebread er der flere forskellige grunde til at spise kartofter. Her er 8 af dem.
Kartoflen giver næring
I maj 2013 offentliggjorde “advanced in nutricion” artiklen Hvide grøntsager en glemt kilde til næringsstoffer som giver et billedet af hvor næringsrig kartoften faktisk er. Kartofler er samtidig en fremravende kilde til essensielle næringsstoffer som magnesium, fibre og vitamin C,E og K.
Omkostningseffektiv
Kartoflen har en fremragende næringsværdi talt i kroner og øre, kun overgået af bønnen. Den er billig og giver god næring til hele kroppen.
Du bliver ikke fed af at spise kartofler
Mange går fejlagtigt ud fra at kartofler feder. I april 2012, har University of Washington lavet et studium omkring det regelmæssigt at spise hvide kartofler og vægtøgning. Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem fedme og diabetes og det at spise mange kartofler.
Hvilke næringsstoffer
Hvide kartofler er blandt de mest nærende grøntsag i verden. Her er en oversigt over den ernæringsmæssige værdi for en medium hvid kartoffel.
- Giver 35% af den daglige værdi af C-vitamin
- Har 10% af den daglige værdi B6
- Indeholder to gram sukker
- Fedtfri
- Natrium fri
- Kolesterol-fri
- En god kilde til fiber
- Omkring 110 kalorier
- Har mere kalium end en banan eller broccoli
Sænker blodtrykket
Hvis du spiser kartofler kan de hjælpe med at sænke blodtrykket. Kartofler er samtidig fyldt med antioxidanter.
Vægttab
University of California har lavet et forsøg med at spise kartofler, hvor det viste sig at forsøgspersonerne rent faktisk tabte vægt ved kartoffelspisning.
Lette at opbevare
Kartoflen kan holde i lang tid, hvis de opbevares i et mørkt og køligt rum – ca. 6 -7 uger. De er samtidig lette at have som planter.
Stof til eftertanke
En medium kartoffel indeholder 2 gram sukker, imens en dåse cola indeholder 39 gram sukker.