Jeg prøver selv at lave min mad så antiinflammatorisk som muligt. Det vil kort saft sige at jeg bruger ikke hvedemel eller spiser stivelse.
Og langt hen af vejen prøver jeg på at lave min kost fra bunden af, så jeg ikke får en masse forskellige E-numre i min mad, som jeg ikke helt er klar over hvad betyder.
Her er min opskrift på groft brød, som smager hammer lækkert.
Ingredienser
Rugsurdej
3 dl håndvarmt vand
100 g groft rugmel
Dej
- 7 dl lunkent vand
- 200 g frø (Jeg brugte forskellige frø blandet sammen)
- 300 g groft rugmel
- 1-2 dl rugsurdej
- 300 g grahamsmel
- Et drys af salt (kan undlades)
- Lidt olivenolie til at smørre formen
Fremgangsmåde
Surdejen skal laves 3 – 5 dage før den skal bruges, itilfælde af at du ikke har surdej i forvejen (Jeg havde ihvertilfælde ikke lige noget surdej på lager).
Rugsurdejen laves således: rugmel og vand røres grundigt sammen i en skål. Dæk efterfølgende dejen med køkkenfilm, et viskestykke eller lignende.
Lad derefter dejen stå på køkkenbordet i nogle dagen (jeg havde surdejen stående i 4 dage). Det er vigtivt at du rører rundt i surdejen en gang imellem (jeg gjorde det en gang pr dag).
Du kan se om surdejen er færdig ved at dufte til den. Dufter den af øl er den klar til brug.
Når brødes skal bages
Her ælter du alle ingredienserne sammen til dejen er fyldig, tyk og let klistret.
(Hvis du har lyst til at lave et nyt brød, så kan du tage ca. 2 dl af dejen og gemme den i køleskabet i en lufttæt beholder til næste gang du gerne vil bage brød. Efterhånden som dejen tages i brug bliver den bedre og bedre.)
Din brødform skal efterfølgende smørres med olie.
Du tager derefter den klistrede dej og putter den i din brødform og lader dejen hvile i formen i ca. 6 timer (gerne et lunt sted).
Er overfladen alt for ujævn, kan du bruge en dejskraber med vand på til at glatte overfladen ud.
Brødet bages ved 190 grader i ca. 45 minutter. Derefter taget brødet ud af ovnen og afkøles.
Opbevaret brødet i en plastikpose, så det kan holde sig så længe som muligt.
Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger.