Skip to content

By Karina Sundhed og Wellness

"Man kan ikke ændre i går, men man kan ødelægge i dag, ved at tænke for meget over i morgen"

Menu
  • Home
  • Fuldkorn
  • Grøntsager
  • Kosttilskud
  • Kostråd
  • Krydderi
  • Løg
  • Olier
  • Rodfrugt
  • Stress
  • Varme drikke
  • Andet
  • Sund morgenmad
Menu

Groft brød – uden hvedemel

Posted on March 4, 2023July 6, 2023 by admin

Groft brød - uden hvedemel

Jeg prøver selv at lave min mad så antiinflammatorisk som muligt. Det vil kort saft sige at  jeg bruger ikke hvedemel eller spiser stivelse.

Og langt hen af vejen prøver jeg på at lave min kost fra bunden af, så jeg ikke får en masse forskellige E-numre i min mad, som jeg ikke helt er klar over hvad betyder.

Her er min opskrift på groft brød, som smager hammer lækkert.


Ingredienser

Rugsurdej
3 dl håndvarmt vand
100 g groft rugmel

Dej

  • 7 dl lunkent vand
  • 200 g frø (Jeg brugte forskellige frø blandet sammen)
  • 300 g groft rugmel
  • 1-2 dl rugsurdej
  • 300 g grahamsmel
  • Et drys af salt (kan undlades)
  • Lidt olivenolie til at smørre formen

Fremgangsmåde 

Surdejen skal laves 3 – 5 dage før den skal bruges, itilfælde af at du ikke har surdej i forvejen (Jeg havde ihvertilfælde ikke lige noget surdej på lager).

Rugsurdejen laves således: rugmel og vand røres grundigt sammen i en skål. Dæk efterfølgende dejen med køkkenfilm, et viskestykke eller lignende.

Lad derefter dejen stå på køkkenbordet i nogle dagen (jeg havde surdejen stående i 4 dage). Det er vigtivt at du rører rundt i surdejen en gang imellem (jeg gjorde det en gang pr dag).

Du kan se om surdejen er færdig ved at dufte til den. Dufter den af øl er den klar til brug.

Når brødes skal bages

Her ælter du alle ingredienserne sammen til dejen er fyldig, tyk og let klistret.

(Hvis du har lyst til at lave et nyt brød, så kan du tage ca. 2 dl af dejen og gemme den i køleskabet i en lufttæt beholder til næste gang du gerne vil bage brød.  Efterhånden som dejen tages i brug bliver den bedre og bedre.)

Din brødform skal efterfølgende smørres med olie.

Du tager derefter den klistrede dej og putter den i din brødform og lader dejen hvile i formen i ca. 6 timer (gerne et lunt sted).

Er overfladen alt for ujævn, kan du bruge en dejskraber med vand på til at glatte overfladen ud.

Brødet bages ved 190 grader i ca. 45 minutter. Derefter taget brødet ud af ovnen og afkøles.

Opbevaret brødet i en plastikpose, så det kan holde sig så længe som muligt.


Du er også velkommen til at kigge på min blog boginspirationen hvor jeg anmelder bøger.


Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bær

Citrus frugter

Lime - Den sunde drinksfrugt

Fisk

Laks - Kilde til Omega-3

Frugt

Frø, Nødder og Kerner

Gode råd mod stress

Gryn

Grøntsager

Korn sorter

Ris - Vælg fuldkornsris

Kostråd

Kosttilskud

Krydderier

Kål

Spidskål - godt for tarmene

Løg

Olie

Mandelolie - Godt for hud og hår

Rodfrugter

Varme drikke

Kamillete

Vitaminer

Andet

Boganmeldelser – Du er velkommen til besøge min blog med boganmeldelser

Motion

Svømning
Vandring, Motion og Gåfællesskaber

Fugtmasker, hårkure og karbade af naturprodukter

Avocado-banan-maske til huden

Ansigt
Avocado-banan-maske-til-huden
Fugtmaske med æg, havregryn og smør til sart og tør hud
Æble, banan og honningmaske til ansigtet
Hår
Hårbehandling med mandelolie, avocadoolie og olivenolie
Tips – Hårkur af naturprodukter
Karbad
Karbad der opstrammer og giver vitaminer til huden

 

 

Bær

Hindbær – Gode grunde til at spise hindbær
Jordbær og sundhed
Vindruer – Giver antioxidanter

Krydderier

Allehånde – Fremmer sundheden
Gurkemeje og din sundhed
Laurbærblade – Antioxidanter og sundhed

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Andet

Hjælpeorganisationer

©2025 By Karina Sundhed og Wellness | Design: Newspaperly WordPress Theme