Skip to content

By Karina Sundhed og Wellness

"Man kan ikke ændre i går, men man kan ødelægge i dag, ved at tænke for meget over i morgen"

Menu
  • Home
  • Fuldkorn
  • Grøntsager
  • Kosttilskud
  • Kostråd
  • Krydderi
  • Løg
  • Olier
  • Rodfrugt
  • Stress
  • Varme drikke
  • Andet
  • Sund morgenmad
Menu

Citrongræs – giver smag og vitaminer

Posted on November 12, 2024November 13, 2024 by admin




Citrongræs - giver smag og vitaminer

Citrongræs – giver smag og vitaminer

Hvad er citrongræs?

Citrongræs er en græs-art, der på en og samme måde dufter af citron og har sin helt egen duft. På Latin kaldes citrongræs cymbopogon citratus. Græsarten vokser bedst i troperne bla er den bredt kendt i Sydøstasien, og den er kendt som en vigtig ingrediens i eksempelvis Thaimad. Græsarten kan blive op til 1,5 M høj.

Citrongræs blev først rigtig kendt her i Danmark i 00´erne og er på nuværende tidspunkt en kendt grøntsag, som gerne bruges i de danske køkkener.

Med lidt snilde og held kan du få citrongræs til også at vokse herhjemme i en potte på en sommerlun terrasse. Husk at tage citrongræssen ind om vinteren.

Formering

Vil du gerne selv så citrongræs, så skal du gøre flg:

Frøene strøs jævnt ud på fugtigt jord eller krydderurtejord, hvor frøene trykkes jævnt ned i jorden. Derefter lægges jord oven på. Temperaturen i luften skal være mellem 15 til 22 grader celsius. Frem til at frøene spirer – skal jorden holdes jævnt fugtigt – ikke vådt.

Pleje, vanding og gødning

Citrongræs som jo oprindeligt kommer fra et subtropisk klima og har brug for lys, sol og varme året rundt. Om sommeren gerne udenfor. Det er vigtigt at huske at krydderurtejorden ikke må tørre ud og at jorden gerne skal gødes regelmæssigt.

Overvintring

Ønsker du at citrongræsset skal holde vinteren over, så er det vigtigt at overvintringspladsen er så lys som mulig og helt sikkert frostfri. Det anbefales at give planten nyt jord om vinteren, selv om citrongræsset er i hvile vinteren over. Om vinteren kan citrongræsset få enkelte brune bladspirer. Dem nipper du væk, så der er plads til at resten kan overvintre – så at sige.

Vigtige dyrkningstips

Det er selvfølgeligt ikke muligt at efterligne det tropiske klima inde i vores stue. Men på trods af det, kan det alligevel godt lade sig gøre at dyrke citrongræs i vores hjem, især hvis vi prøve at efterligne de rette dyrkningsforhold for citrongræs.

  1. Almindelig havejord eller den jord vi bruger til potteplanter er ikke egnet til citrongræs. Her skal jorden være mere sandet. Det kan du få ved at mikse plantejord, lerholdigt jord fra haven og sand. En sådan blanding fåes normalt også hos blomsterhandleren.
  2. Citrongræs har brug for et godt dræn, så jorden ikke bliver for vandet. Dette for at undgå at rødderne rådner eller der går svamp i jorden.
  3. Husk at vande regelmæssigt, men det er som sagt vigtigt at jorden ikke bliver alt for våd – den skal bare være fugtig. Hold god afstand mellem de enkelte planter – samt du skal sørge for planten får nok med lys.
  4. Krydderurten er vant til et subtropisk klima og bryder sig derfor ikke om vores radiatorvarme. Ideelt set kunne en plads i vindueskarmen være at foretrække.

Få smagen ud af citrongræs

Det er den hvide, nederste del af citrongræsset som både smager og dufter mest. For at frigive smagen skal du først fjerne de yderste blade og derefter give den hvide rod-del et par hårde slag med enten en kødhammer eller noget andet tungt. Efterfølgende kan du så snitte den hvide del fint og pænt og putte det snittede i din madlavning.

Den resterene del af citrongræsset kan også bruges til madlavning. Smagen er svagere, men resterne kan nemt tilsættes gryderetter og supper. Her skal du dog huske at fiske resten op af retten inden servering, så gæsterne får græsrester i deres mad.

Smag

Som før nævnt er den del som bruges til at sætte smag til maden, den del af citrongræsset som er nede ved roden. Citrongræs er rig på citronolie, men ikke på syre som en citron. Har man ikke mulighed for at få fat på frisk citrongræs, er det muligt at købe den tørret eller som krydderi.

Når du køber citrongræs, skal du gå efter dem med den tykkeste rod-del. Jo federe den hvide del som er forneden er, jo bedre. Det er jo som sagt den del som giver citrongræsset sin smag.

Opbevaring

Citrongræs kan normalvis holde sig i køleskabet i 12-14 dage i en lukket pose eller en opbevaringskasse. I fryseren kan Citrongræs holde sig i nogle måneder, men kan dog derved miste noget af smagen.

Anvendelse

Thaimad og Citrongræs er ofte en og samme sag. Citrongræs har en krydret citronsmag, uden at indeholde citrusfrugtens surhed. Citrongræsset bruges gerne i marinader, supper, nudler, wok og gryderetter. Citrongræs er også godt sammen med kylling, fisk, skaldyr og oksekød.

Ofte bruges citrongræs sammen med chili ,ingefær, hvidløg, limeblade, kaffirblade og kokosmælk. Citrongræs smager også godt sammen med korianter.

Du kan også bruge citrongræs som pensel til at dyppe dit kød med, inden det steges eller grilles. Skær den tykke ende af citrongræsset væk. De afskårne ende bankes så med en kødhammer eller lign. indtil den bliver som en lille pensel – du kan bruge til at smøre kødet med.

Lav din egen Citrongræs-te

Citrongræs indeholder både vitaminer og mineraler – samt kan have en afslappende effekt. Krydderiet har derfor været brugt som lægemiddel mellem mange år. I den indiske medicin Ayurveda bliver olien brugt som et middel til at slappe af og til at restituere.

Urtete af Citrongræs laves således: 

 Urtete lavet på citrongræsset er også blevet – og bliver stadig – drukket i Asien, og det er yderst nemt at lave:

  1. skær græsstrået i ca. 2 cm lange stykker
  2. Bank på stykkerne med en kødhammer eller lign, for at få frigjort smagen
  3. Læs stykkerne i et krus – eventuelt med mynteblade og ingefær og hæld kogende vand over.
  4. Lad teen trække nogle minutter.

Vitaminer og mineraler

Citrongræs er en god kilde til både A og C vitaminer. Begge slags vitaminer er gode for dit immunforsvar. C Vitaminer er kendt for sit høje niveau af antioxidanter.

Citrongræs - giver smag og vitaminer
Citrongræs – giver smag og vitaminer




Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bær

Citrus frugter

Lime - Den sunde drinksfrugt

Fisk

Laks - Kilde til Omega-3

Frugt

Frø, Nødder og Kerner

Gode råd mod stress

Gryn

Grøntsager

Korn sorter

Ris - Vælg fuldkornsris

Kostråd

Kosttilskud

Krydderier

Kål

Spidskål - godt for tarmene

Løg

Olie

Mandelolie - Godt for hud og hår

Rodfrugter

Varme drikke

Kamillete

Vitaminer

Andet

Boganmeldelser – Du er velkommen til besøge min blog med boganmeldelser

Motion

Svømning
Vandring, Motion og Gåfællesskaber

Fugtmasker, hårkure og karbade af naturprodukter

Avocado-banan-maske til huden

Ansigt
Avocado-banan-maske-til-huden
Fugtmaske med æg, havregryn og smør til sart og tør hud
Æble, banan og honningmaske til ansigtet
Hår
Hårbehandling med mandelolie, avocadoolie og olivenolie
Tips – Hårkur af naturprodukter
Karbad
Karbad der opstrammer og giver vitaminer til huden

 

 

Bær

Hindbær – Gode grunde til at spise hindbær
Jordbær og sundhed
Vindruer – Giver antioxidanter

Krydderier

Allehånde – Fremmer sundheden
Gurkemeje og din sundhed
Laurbærblade – Antioxidanter og sundhed

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Andet

Hjælpeorganisationer

©2025 By Karina Sundhed og Wellness | Design: Newspaperly WordPress Theme